Wat is een datacenter | Uitleg – Overdatacenters.nl

Wat is een datacenter?

Een datacenter is een locatie waar organisaties de voor hun bedrijfsproces meest belangrijke ICT faciliteiten kunnen onderbrengen. Daartoe behoren bedrijfsapplicaties, bestanden, documenten en alle andere vormen van data.
 

Beveiligde ruimte

Een belangrijk aspect van een datacenter is veiligheid. Datacenters bestaan daarom uit beveiligde ruimten met computerapparatuur en verbindingen met de buitenwereld. In speciaal ontworpen racks of cabinets kunnen servers met gestandaardiseerde maten worden geplaatst. Sommige datacenters beslaan slechts één ruimte in een gebouw, andere omvatten een compleet pand. In een datacenter zijn alle noodzakelijke voorzieningen aanwezig om te garanderen dat alles goed blijft functioneren, brandveilig is en uitstekend is beveiligd.

Stroomvoorziening

Om de continuïteit van een datacenter te kunnen waarborgen, is een constante stroomtoevoer essentieel. Vanwege de betrouwbaarheid van het elektriciteitsnet is Nederland daarom een goede vestigingsplaats voor datacenters. Ook veel buitenlandse organisaties hebben hun datacentrum om die reden in Nederland gevestigd. Om de stroomtoevoer nog beter te garanderen, zijn stroomvoorziening redundant (dubbel) uitgevoerd. Door gebruik te maken van een UPS (uninterrupted power supply) en noodaggregaten, is de zekerheid omtrent de stroomvoorziening maximaal.

Stroomverbruik

Een datacenter verbruikt veel energie. Niet alleen de grote hoeveelheid servers en andere apparatuur verbruiken veel stroom, ook de noodzakelijke koeling heeft veel invloed op het grote stroomverbruik.

Datacenters

Steeds vaker kijken datacenters daarom naar milieu en duurzaamheid. Oudere datacenters zijn meestal minder energiezuinig, nieuwere doen meer aan ‘groen’ en duurzaam. Milieubeleid wordt daarmee een selectiecriterium van datacenters.