Connectiviteit | Datacenter – Overdatacenters.nl

Connectiviteit datacenter

De connectiviteit van een datacenter gaat over de techniek die gebruikt wordt om de verbinding tot stand te brengen tussen het datacenter en de gebruiker van de data en applicaties. Lees hier meer over glasvezel en de digital subscriber line verbindingen ADSL, SDSL en VDSL.
 

Glasvezel

Netwerkverbinding via glasvezel wordt tot stand gebracht via ultradunne vezels van helder glas. Glasvezel kan lichtsignalen met grote snelheid over grote afstanden vervoeren. Dit maakt een glasvezelverbinding bijzonder geschikt om grote hoeveelheden data over lange afstanden te transporteren. Glasvezel heeft een zeer hoge bandbreedte en is hierdoor uitermate geschikt voor VoIP, videoconferencing en diverse remote application services. De snelheid waarmee data kan worden geüpload en gedownload is eveneens zeer hoog. Er treedt geen verlies van data op, wat bij de reguliere koperverbinding wel het geval is.

ADSL

ADSL (Asymmetric digital subscriber line) is waarschijnlijk de meest bekende vorm van digital subscriber line. Bij ADSL wordt de reguliere, koperen telefoonlijn gebruikt voor snelle dataverbinding. ADSL gebruikt twee verschillende frequentiegebieden, waarbij downloads de volledige bandbreedte gebruiken, maar uploads slechts een gedeelte.

Connectiviteit

Tegelijkertijd bellen en internetten is hierdoor mogelijk. ADSL kent een maximale snelheid van 20Mbit downstream en 1,3Mbit upstream.

SDSL

SDSL (Symmetric digital subscriber line) gebruikt net als ADSL twee verschillende frequentiegebieden, maar met als verschil dat uploads net als downloads de volledige bandbreedte gebruiken. Hierdoor is er naast dataverkeer geen telefoonverkeer meer mogelijk. SDSL kent een maximale snelheid van 2,3Mbit downstream en 1,3Mbit upstream en is hierdoor een stuk trager dan ADSL.

VDSL

VDSL (Very-high-bitrate digital subscriber line) is vrijwel hetzelfde als ADSL, alleen het bereikt zoals de naam doet vermoeden een hogere snelheid. Hiervoor wordt voor het leeuwendeel gebruik gemaakt van een glasvezelverbinding, maar voor het laatste stuk wordt de koperverbinding gebruikt. VDSL kent een maximale snelheid van 52Mbit downstream en 13Mbit upstream.