Carrier neutraal datacenter | Eigenschappen – Overdatacenters.nl

Carrier neutraal datacenter

Bij een carrier neutraal datacenter zijn klanten niet gebonden aan één netwerkprovider. Welk netwerk gebruikt wordt voor de verbindingen met de servers, maakt niet uit. De gebruiker heeft daarin de vrije keuze. Dit stimuleert de concurrentie en kan kostenvoordelen bieden. Daarnaast is het eenvoudiger om van provider te wisselen, omdat dit geen gevolgen heeft voor de locatie van de servers. Carrier neutraal wordt ook aangeduid met het begrip ‘carrier neutral’ of met de vertaling netwerkneutraal of netwerkonafhankelijk.
 

Flexibiliteit

Als datacenters worden beheerd door telecom- of internetproviders hebben gebruikers meestal geen keuze voor de verbinding die beschikbaar is voor communicatie tussen het datacenter en de gebruiker. Wordt het datacenter beheerd door een partij die zich richt op het datacenter zelf, dan maakt het vaak niet uit wie de provider is die de verbinding met de buitenwereld tot stand brengt.

Carrier neutraal

Deze keuzevrijheid is één van de grote voordelen van een carrier neutraal datacenter. Vaak kunnen grotere klanten van het datacenter bestaande contracten met netwerkaanbieders behouden en zo kosten besparen.

Redundantie

Een ander voordeel van een carrier neutraal datacenter is dat klanten redundantie kunnen creëren. Redundantie betekent in dit geval een meervoudige uitvoering van internetverbindingen, zodat de beschikbaarheid van een goede verbinding altijd gegarandeerd is. Door redundantie wordt de connectiviteit gewaarborgd, ongeacht een storing bij de netwerkaanbieder en kunnen alle applicaties en diensten van de klant van het datacenter online blijven.

Meer capaciteit

Wanneer er binnen een carrier neutraal datacenter meerdere netwerkaanbieders worden gebruikt, groeit het aantal netwerkroutes van het datacenter en daarmee de capaciteit. Steeds vaker werven grote datacenters daarom actief zoveel mogelijk verschillende netwerkproviders. Carrier relationship managers houden zich hiermee bezig. De aanwezigheid van meerdere internetkoppelingen of internetexchanges is voor klanten een groot voordeel en zorgt er tevens voor dat hun netwerken eenvoudig gekoppeld kunnen worden aan andere netwerken.

Kosten

Voor kleinere organisaties die relatief beperkt gebruik maken van het datacenter kan het feit dat een datacenter carrier neutraal is, hogere kosten met zich meebrengen. Zij kunnen uit kostenoverweging vaak beter kiezen voor een carrier specifiek datacenter. Let u er bij de keuze voor een datacenter dus op of de voordelen van redundantie en keuzevrijheid opwegen tegen de hogere kosten.